Hoe ChatGPT jouw leven leuker en makkelijker gaat maken

Kun je ChatGPT ook inzetten om je dagelijkse leven te leuker en makkelijker te maken? Jazeker! We geven je 8 voorbeelden en vertellen je welke prompt (opdracht aan ChatGPT) je daarbij kunt gebruiken.

Deel blog

Hoe ChatGPT ons leven leuker en makkelijker gaat maken

Hoe ChatGPT ons leven leuker en makkelijker gaat maken
8 voorbeelden

ChatGPT verandert de manier waarop we werken en omgaan met al onze apparaten. Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om het te gebruiken, bijvoorbeeld omdat het helpt om sneller te werken en het kan helpen je klanten blij te maken. Het is indrukwekkende technologie, dat is duidelijk.

Hoe gebruik je deze kunstmatige intelligentie nou ook handig in je dagelijkse leven? We weten inmiddels allemaal dat je door ChatGTP teksten kunt laten schrijven, maar wat nog meer? Wij waren benieuwd en zochten het uit!

Wat is ChatGPT eigenlijk?

Dat hebben we natuurlijk gevraagd aan het programma ChapGPT zelf en dit is hoe ChatGPT zichzelf omschrijft:

ChatGPT is een computerprogramma dat is ontworpen om met mensen te communiceren via tekstberichten. Het programma is ontwikkeld door OpenAI en gebruikt geavanceerde kunstmatige intelligentie-technologie om vragen te beantwoorden en gesprekken te voeren. Het doel van ChatGPT is om nuttige en informatieve antwoorden te bieden op een breed scala aan onderwerpen en om te leren van elke interactie met gebruikers om steeds beter te worden in het begrijpen van menselijke taal.

Wil je het zelf ervaren? Maak hier een gratis account aan: https://chat.openai.com/auth/login

8 toepassingen van ChatGPT in jouw dagelijks leven

E-mails, evaluaties, notulen, recensies, blogs, artikelen, opiniestukken, rapporten en ga zo maar door: voor iedereen die schrijft op zijn werk gaat het taalmodel absoluut helpen om tijd te besparen en beter resultaat op te leveren. Eerder publiceerden wij daarom al trendartikelen over:

Kun je dezelfde kunstmatige intelligentie ook inzetten om je dagelijkse leven te leuker en makkelijker te maken? Jazeker! En op den duur zal de technologie van ChatGPT ook in andere applicaties beschikbaar komen. Dus wat is er nog meer mogelijk met behulp van AI? We geven je enkele voorbeelden en vertellen je welke prompt (opdracht aan CHatGPT) je daarbij kunt gebruiken. Handig om meteen uit te proberen!

#1 Jouw agenda beheren

AI kan je helpen om je prioriteiten te bepalen. ChatGPT kan bijvoorbeeld helpen om te beslissen welke taak je als eerste moet afronden als je een lijst met taken hebt. Handig om tijd te besparen. ChatGPT kan ook dienen als persoonlijke assistent voor taken zoals het instellen van herinneringen, plannen van afspraken en beheren van takenlijsten.

Voorbeeld prompt:

Doe alsof je mijn persoonlijk assistent bent en maak een handige dagindeling op basis van prioriteiten. Dit is wat ik moet doen: [omschrijving van taken]. In de ochtend ben ik frisser en in de middag doe ik liever wat minder inspannend werk.

#2 Snel foutloze e-mails opstellen

Je kunt ChatGPT gebruiken om e-mails te schrijven. Je kunt het model een onderwerp en enkele zinnen geven over wat je wilt communiceren en er volgt een e-mailtekst op basis van jouw input. Dit kan je helpen bij het schrijven van effectieve e-mails die je doelgroep aanspreken. Vraag bijvoorbeeld:

Schrijf een e-mail naar [naam klant] waarin ik hen bedank voor hun vertrouwen en ik een korting aanbied op een volgende aankoop.

#3 Restaurant tips verzamelen

Het AI-taalmodel heeft nu nog geen real-time toegang tot actuele informatie over restaurants, maar waarschijnlijk duurt dit niet heel lang meer. De tool kan je wel helpen aan een lijstje van restaurants in een bepaalde stad of een lijstje van meest populaire restaurants.

#4 Reisschema maken

Je kunt ChatGPT inzetten als jouw persoonlijke reisgids om reizen en trips te plannen. Ga als volgt te werk:

Doe alsof je een reisgids bent. Ik vertel je mijn locatie en jij stelt een plaats voor om te bezoeken in de buurt van die locatie. Stel me ook soortgelijke plaatsen in de buurt van mijn eerste locatie voor. Mijn eerste verzoek is “Ik ben in Italië in de plaats Vernazza en ik wil alleen musea bezoeken.”

#5 Financiële tips krijgen

Vraag de chatbot eens om 20 bespaartips te geven. Je krijgt in een paar tellen handige tips om geld te besparen. Of vraag wat je moet doen als je van plan bent om te gaan beleggen, maar niet goed weet hoe:

Ik ben geïnteresseerd in het beleggen in aandelen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen. Zou je een beginnershandleiding voor het beleggen in aandelen kunnen maken?

#6 Fitnessdoelen bereiken

Wil je meer gaan sporten en op je gewicht letten? Dan kan een maaltijdplan je daarbij helpen, om jou precies te vertellen wat en hoeveel je kunt eten. Uitstellen is geen excuus meer.

Voorbeeld prompt:
Maak een maaltijdplan voor een 40-jarige vrouw van 1500 calorieën per dag met als doel om gewicht te verliezen, met een focus op proteïne.

#7 Recepten verzinnen

Weet je niet wat je met de ingrediënten die nog in je koelkast liggen, kunt doen? Vraag het aan ChatGPT:

Verzin een recept met ingrediënt X, X en X, inclusief receptenlijst en bereidingswijze. 

#8 Medische kennis gewoon in huis

De chatbot kan ook worden gebruikt om je te helpen bij het beantwoorden van vragen over jouw gezondheid en het vinden van informatie over medische aandoeningen. Wees hier wel voorzichtig mee, want in de huidige versie is de bron van de informatie niet zichtbaar. Voorbeeld prompt:

Kun je mij informatie geven over <een specifieke medische aandoening>?

De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn eindeloos en de tool ontwikkelt zich steeds verder en wordt elke dag slimmer. Inmiddels is de nóg slimmere ChatGPT 4 (tegen betaling) beschikbaar. Elk gesprek wordt weer gebruikt om de chatbot verder te trainen, dus de toekomst ziet er veelbelovend uit!

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking
Blog

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust o…