Videosolliciteren. Zo doe je dat.

Solliciteren via Zoom of Teams? Exactpi geeft je 13 tips om er een succesvol gesprek van te maken.

Deel blog

tips videosolliciteren

Solliciteren via Teams of Zoom? Zo doe je dat.

#1 Test

Test altijd van te voren of de verbinding, je camera en het geluid werkt. Ieder programma heeft wel zo’n testfunctie. Kun je niet vertrouwen op je Wi-Fi? Gebruik dan voor de zekerheid een vaste netwerkkabel.

# 2 Bepaal je hoek

Experimenteer wat met de afstand en hoek en bepaal hoe je het liefste in beeld wilt komen. Zorg ervoor dat je gezicht voldoende licht krijgt, zodat de recruiter jouw gezicht en gezichtsuitdrukkingen goed kan zien. Als je armen ook in beeld zijn kunnen jouw gebaren wat je vertelt versterken.

#3 Professionele foto

Het eerste wat een recruiter zal zien is jouw gebruikersnaam en profielfoto. Zorg er dus voor dat deze beide professioneel zijn.

#4 Neutrale achtergrond

Ga in een rustige en neutraal uitziende ruimte zitten, die je zo veel mogelijk kunt afsluiten van omgevingsgeluid. Let ook op de belichting; ga liever niet voor een raam zitten in verband met het tegenlicht van achteren.

#5 Sluit andere programma’s

Sluit alle andere programma’s op jouw computer. Zo voorkom je dat je een melding krijgt die storende geluiden kan geven.

#6 Maak oogcontact

Tijdens video conferencing zie je ook jezelf terug op het scherm. Probeer hier niet naar te kijken maar kijk direct in de camera, zo maak je oogcontact met de recruiter. Als het je toch afleidt kun je er simpelweg een post-it overheen plakken.

#7 Kleed je representatief

Kleed je voor een video-sollicitatiegesprek hetzelfde als je zou doen bij een face-to-face gesprek. Ga er hierbij niet vanuit dat alleen je bovenlichaam zichtbaar is tijdens het interview; zorg dat je van top tot teen professioneel gekleed bent. Handig als je onverwacht moet opstaan.

#8 Informeer je huisgenoten

Licht iedereen in huis in over het interview. Het zou zonde zijn als je gestoord wordt door plotselinge muziek of iemand die je roept. Heb je huisdieren? Zorg dan dat zij niet in de kamer kunnen komen.

#9 Luister actief

Laat actief zien dat je luistert door “luistergeluiden” te maken zoals “hm” en “ja” als de andere persoon praat.

#10 Notitieblok voor aantekeningen

Zorg ervoor dat je een notitieblok bij de hand hebt voor mogelijke aantekeningen, het geluid van het tikken op een toetsenbord tijdens een gesprek kan heel storend zijn. Vertel ook dat je aantekeningen maakt, zodat de ander weet waarom je soms wegkijkt.

#11 Oefen

Oefen het interview met een vriend en neem het gesprek op. Deze opname kun je dan later bekijken en analyseren. Zo zie je hoe je over komt en wat je kunt verbeteren of veranderen. Door te oefenen zul je je wat comfortabeler voelen voor de camera.

#12 Bereid vragen voor

Maak tijdens je voorbereiding een lijstje met vragen die je graag beantwoord wil hebben. Zo laat je zien dat je je goed hebt voorbereid en zorg je dat je zelf de juiste informatie hebt om een goede keus te maken.

#13 Vergeet niet te lachen!

Lach! Tijdens een video interview ben je vaak zo afgeleid door de technologie dat je helemaal vergeet om te (glim)lachen. Een grapje is ook prima voor de sfeer.

 

Namens alle collega’s van Exactpi heel veel succes gewenst!

Bekijk ook eens

ChatGPT in het sollicitatieproces
Blog

In een tijd waarin digitalisering en automatisering de…

meest gestelde sollicitatievragen
Blog

Bereid je grondig voor op je volgende sollicitatiegesp…